Program


Program 2022Pst! Se hit alla barn!

 • Pyssel, lek och påhitt
  Alla söndagar kl 13.30 är alla barn lite extra välkomna till naturum. Vi leker, pysslar eller upptäcker något,
  beroende på tillfälle och väder. Anmälan i receptionen.

 

 • (L)upptäcktsfärd
  Lördagar 2/7-6/8 kl 13.30
  Detta är naturums barnguidning! Vi tar med kikare och luppar och går ett varv runt udden.
  Vi spanar efter fåglar, småkryp och annat spännande eller fint. Anmälan i receptionen.

 

 • Håva småkryp i Sommen
  Tisdagar och torsdagar 13.30-14.30, 7/6-11/8 (ej 14/6 och 16/6)
  Med vadarbyxor, håvar och hinkar tar vi oss ut i Sommens strandkanter
  och undersöker det spännande livet under ytan! 25 kr/barn. Anmälan i receptionen.
Skärtorsdagen – påskafton

Torsdag- lördag 14-16/4 kl 11.00-15.00

Smygstart…

Påsklovsöppet på naturum. Vi förbereder säsongen och tar tillfället i akt att bjuda in till smygtitt, äggjakt och äggmålning. Ta med matsäck eller köp enkelt fika av oss. Färjan går inte men vägen söderifrån är fin att åka.

 

Annandag påsk, måndag 18/4 kl 10.00

Vårvandring – för kropp och själ

Vi vandrar ca 6 km längs vägar och stigar i varierad natur runt Seloberg och Lilla Sundsjön. Längs vägen reflekterar vi över hur livet går från mörker till ljus. Ta med eget fika. Efter vandringen kan den som vill delta i en gudstjänst med nattvard i Sunds kyrka. Samling vid Sunds kyrka. Arr: naturum Sommen och Svenska kyrkan i Ydre.

 

Lördag 23/4

Premiär!

Naturum öppnar för säsongen!

 

Var med och sätt ut tusentals ålyngel i sjön Sommen!
Det finns förhoppningsvis också möjlighet att stifta bekantskap med vuxna ålar med hjälp av yrkesfiskare Anders Paulsson. Sommens Fiskevårdsområde, Tekniska Verken och naturum Sommen deltar. Arr: Boxholms kommun. Kostnadsfritt. Dag bestäms med någon veckas varsel i april/maj. Maila till miljo@mjolby.se eller ring 010-234 50 00 i god tid innan för att få information så snart tidpunkt är bestämd. Samling vid naturum Sommen.

 

Lördag 7/5 kl 09.00

Fågelskådningens dag

Fågelmaderna mellan Hestra och Linnekulla är en dold pärla. Vid promenaden genom hagarna ned till vattnet tittar vi efter vårtecken och vid fågeltornet efter fåglar. Ta gärna med eget fika och kikare. Parkering vid vägen nordväst om Linnekulla.

 

Söndag 22/5 kl 14.00

Gallebo naturreservat

Galleboreservatet är ett stort reservat i Ydres östra del som är värt att upptäcka. Åke Bruhn tar med oss på en vandring genom barr- och lövskog, betesmarker och ned i sluttningen mot Långsjön. Samling och samåkning från Frendo, Österbymo kl 13.30.

 

Torsdag 26/5 Kristi Himmelsfärds dag

Första metaredagen med metartävling

Naturum ordnar metartävling från bryggan, prisutdelning kl 14. Metspö finns att låna. Kostnadsfritt.

 

Söndag 5/6

Världsmiljödagen – en enda jord

Håll Sommen Ren

Alla kan hjälpa till att minska nedskräpningen! Tänk bara om alla tog hem sitt eget skräp och lite av det andra glömt efter sig?  Naturum tipsar om hur man kan tänka inför en utflykt. Hjälp till att hålla Sommen ren genom att plocka skräp ute,  på naturum finns soppåsar, engångshandskar och hejaklack. Fin goodiebag till de 20 första deltagarna!

 

Lördag 18/6

Nyinvigning och 20-årsjubileum

Sedan 2002 har naturum Sommen inspirerat och informerat alla besökare om sjön Sommens natur och kultur. 20 års aktiviteter och en ny utställning behöver firas! Detaljerat program kommer på hemsidan. Välkommen!

 

Söndag 19/6 kl 14.00

De vilda blommornas dag

De vilda blommornas dag uppmärksammas i hela norden och tusentals personer upptäcker den vilda floran. I Ydre leder Åke Bruhn oss ut på ängarna vid Skavarp, mellan Rydsnäs och Hestra, följ markering.

 

Midsommarafton och midsommardagen

Obs tiden! 11.00-16.00

Spela naturums midsommarspel och lär dig mer om sommarblommor. Kl 13.30 på fredagen går vi en promenad för att hitta sju sorters blommor att lägga under kudden.

 

Onsdag 29/6 kl 14.00-16.00

Sjön Sommen, djur och  natur - naturguidning på Boxholm II från Torpön

Under en tvåtimmars-tur med ångbåten Boxholm II får du njuta av vackra vyer och lära dig mer om sjön Sommen och omgivningarna. Ta gärna med fikakorg. Boka via www.boxholm2.com. Pris 325 kr/vuxen, 7- 15 år 100 kr. Drop-in i mån av plats. Samling vid naturum.

 

Prova på-fiske med Sportfiskarna

Torsdagarna 30/6 och 7/7 kl 10.00-14.00

Alla barn och ungdomar bjuds på ett spännande fiske där man får testa på mete och spinnfiske från naturums brygga. Aktiviteten passar både dig som aldrig har fiskat och dig som vill vässa dina fiskekunskaper. Kostnadsfritt.

 

Onsdag 6/7 kl 18.00-21.00

Ångbåtstur med berättaren Johan Birath

Tyvärr inställd.

 

Måndag 11/7 kl 14.00

Vem bor i skogen? Hur har de det egentligen?

I skogen finns djuren, sagorna och spännande väsen. Hur har de det i skogen? Kan vi hjälpa dem? Passar barn 5-9 år, i vuxens sällskap. 50 kr/barn, ca 2 h. Fika ingår. Föranmäl till naturum. Samling vid naturum.

 

Onsdag 13/7 kl 18.00-21.00

Berättartur med Boxholm II

Tyvärr inställd.

 

Torsdag 21/7 kl 16.00-18.00

Sjön Sommen, djur och  natur - naturguidning på Boxholm II från Malexander

Under en tvåtimmars-tur med ångbåten Boxholm II får du njuta av vackra vyer och lära dig mer om sjön Sommen och omgivningarna. Ta gärna med fikakorg. Boka via www.boxholm2.com. Pris 325 kr/vuxen, 7- 15 år 100 kr. Samling vid ångbåtsbryggan, Malexander.

 

Onsdag 27/7 kl 16.00

Vandring runt Häggarpasjön

Under vandringen berättar en guide från naturum om naturen och kulturen i området. Medtag gärna fika. Leden runt sjön är 6 km, ca 2 h. Samling vid Flaskarp utanför Blåvik, vid informationsskylten.

 

Lördag 13/8 kl 12.30-14.30

Vattenlivet i Sundsjön - inte bara fiskar lever i vattnet

Bland vassen, vattenväxterna och gruset lever många olika insekter. Med håvar, baljor, vattenkikare och luppar går vi på upptäcktsfärd. Häng med! Följ markering till vattnet från Sunds badplats parkering. En del av programmet för Sundsdagen 2022 i Sunds kyrkby utanför Österbymo.

 

Måndag 15/8  kl 20.00

Hur låter fladdermöss?

På gården Kullarp finns många fladdermöss och i skymningen ger vi oss ut i markerna med detektorer för att lyssna efter dem. Kanske kan vi också få se en skymt av dem när de jagar. Guide är fladdermusexperten Håkan Ignell. Samling och samåkning från affären i Rydsnäs kl 19.40. Föranmäl till naturum Sommen, aktiviteten är väderberoende.

 

Söndag 28/8 kl 11.00-15.00

Invigning av Månhults naturreservat
Vid gården Månhult mellan Malexander och Ulrika bildades ett nytt naturreservat 2021. I skogarna och odlingsmarkerna finns en stor mångfald av till exempel växter, fåglar och insekter. Länsstyrelsen i Östergötland, Boxholms kommun, naturum Sommen, Boxholms skogar AB och Östergötlands naturalhistoriska förening bjuder in till invigning av reservatet. Guidningar och aktiviteter för stora och små, invigningsceremoni och skogsmaskiner står på programmet. Vi bjuder även på lunch. Länsrådet Ann Holmlind och VD för Boxholm skogar AB Johan Carpholm invigningstalar. Kostnadsfritt. Anmälan via länsstyrelsens hemsidas evenemangskalender senast 22 augusti.

https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/om-oss/kalender.html

 

Söndag 4/9 kl 15.00

Svampjakt

Anna Dyrebring tar oss med ut i skogen på jakt efter fina, goda eller spännande svampar. Ta gärna med svampar du undrar över. Samling och samåkning från torget i Asby.

 

11/9

Säsongsavslutning med bokrea.8 juni-12 augusti

Tisdagar & torsdagar


Håva småkryp - kl. 13:30


Alla söndagar kl 13.30 - Pyssel 

Varje dag:

Fiskmatning 13:00

Kort visning av naturum 13:15

Tipspromenad

Prova på-mete


Om du inte hittar vägen till en guidning - kontakta oss!

Copyright © All Rights Reserved