Booking

Copyright © All Rights Reserved

Contact us
Svenska

Bussgrupper, privata bokningar, företagsbokningar

Vi skräddarsyr guidningar efter dina behov! Ofta är det lämpligt att avsätta 45-60 minuter på naturum; vi guidar då i 30-40 minuter och gruppen får sedan kika själva i naturum. Vi kan självklart tillhandahålla både kortare och längre guidningar.

Om gruppen består av max ett tiotal personer går vi runt i naturum och pratar om saker på plats, men är det fler personer samlas vi runt den stora modellen av sjön Sommen. Vi berättar om hur sjön en gång skapades av Urkon, och vad som händer den dagen hon slipper lös igen, om fåglar och fiskar, om vad människor kring sjön levde på förr i tiden och hur utsatta de var för vädrets makter. Sommen är en djup och unik sjö med mängder av mer eller mindre sanna historier och berättelser knutna till sig...

Tid: Ca 30-60 minuter efter önskemål

Pris: 500 kr/grupp

Bokning: Hör av dig direkt till naturum (070 - 297 47 22) eller passa på att boka mat/fika på Torpöns Färjeläge samtidigt, då kan båda bokningarna ske där. Läs mer på www.torponsfarjelage.se eller ring 070-538 74 78.

När? Vi genomför guidningar inne på naturum från slutet av april till slutet av september.

Vill du hellre ha en guidning utomhus? Kanske på någon speciell plats? Hör av dig så får vi se vad vi kan hitta på! (Priser sätts inför varje arrangemang beroende på vad de består av.)

Skolgrupper

Vi tar emot alla typer av klasser och guidar efter önskemål. Vi kan både genomföra praktiska övningar, som t ex gissa pälsen/bajsen/vem äter vem, och berätta om sjön Sommen inne på naturum. Hör gärna av er i god tid så att vi har möjlighet att planera!

Tid: Enligt överenskommelse, men minst en timme rekommenderas

Pris: Gratis för förskola och grundskola. Gymnasiet 10 kr/person.

Bokning: Hör av dig direkt till naturum (070 - 297 47 22)

När? Vi tar emot bokningar inne på naturum från slutet av april till slutet av september.

Håva småkryp

Ta på klassen gummistövlar och släpp lös dem bland håvar och byttor! Vi kikar på Sommens undervattensliv och artbestämmer olika småkryp. Vi berättar om jetmotorer i rumpan, dykarklockor och baggar som simmar ryggsim. I strandkanten finns mycket att utforska!

Tid: Enligt överenskommelse, men minst en timme rekommenderas

Pris: 500 kr.

Bokning: Hör av dig direkt till naturum (070 - 297 47 22) eller boka via Toroöns Färjeläge.

När? Vi tar emot bokningar inne på naturum från slutet av april till slutet av september.

 

 

 

Vill du veta mer om Sommen?

 

Boka en guidning på naturum!

 

FAKTA OCH HISTORIK OM NATURUMPROJEKTET

 

Naturum:

Namnet ”naturum”, som skall stavas med ett ”r” och litet ”n” i början, är ett registrerat varumärke som ägs av Naturvårdsverket. För att få använda namnet naturum måste Naturvårdsverket godkänna utställningens innehåll. Olika naturum har sina specialinriktningar – allt för att locka till upplevelser i traktens natur och kultur. Det finns idag ca 27 naturum i Sverige. De första, bl a på Omberg, tillkom 1973. Naturum ska berika naturupplevelsen – inte ersätta besöket i naturen

Vilka naturum ligger närmast naturum Sommen?

 

Norrut, ca 2 mil väster om Mjölby, ligger naturum Tåkern och söderut, ca 6,5 mil söder om Jönköping, ligger naturum Store mosse.

 

Här hittar du andra naturum!

 

Hembygdsföreningen är grunden till naturum

 

Torpöns Hembygdsförening bildades under 1960-talet i samband med att man övertog den då nedlagda Övrabo skola från kommunen. Föreningen är aktiv och har nu ca 250 medlemmar: fastboende, fritidsboende och personer med anknytning till Torpön.

 

Skolbyggnaden såldes på 1980-talet men verksamheten fortsätter med olika aktiviteter som vintervandring/äggalunk, tipspromenader på högsommaren och kulturvandring på hösten. Under vintern 2008 stod föreningen bakom bygget av Torpöns "Sommaskep" som ska vara med i Sommarodden, en tävling mellan "skep" från olika socknar runt sjön.